VVS och fastighetsskötsel

De flesta har någon gång råkat på en fastighetsskötare, vilket är en person som sköter fastigheter som kontor, bostäder och industrifastigheter. Att arbeta med fastighetsskötsel innebär en varierande vardag, eftersom allt från fastighetens yttre och inre samt enklare reparationer behöver skötas. Även skötsel av gemensamma områden kring husen, träd, gräsmattor och lekplatser kan vara fastighetsskötarens ansvar. En drifttekniker brukar dock ta hand om fastighetens VVS-system. Där ingår att ha översikt över att tekniska system för vatten, ventilation, kyla och värme fungerar som det ska.

Skötsel av VVS

Ibland kan en bostad drabbas av stopp i avloppet, vilket resulterar i att den boende får ringa fastighetsskötaren eller försöka åtgärda problemet själv. Många brukar ta eget ansvar för just VVS i bostaden, särskilt när det gäller enklare problem som stopp i avlopp vilket kan åtgärdas med en bra vaskrensare. För att hemförsäkringen ska gälla behöver dock mer avancerade renoveringar utföras av en fackman.

Arbeta som drifttekniker

En drifttekniker behöver vara nyfiken, serviceinriktad och driven. Arbetet inom fastighetsteknik innebär ofta att man behöver lära sig nya färdigheter. Det är ett jobb där det krävs en hög rörlighet då det ofta innebär fysiskt arbete på många olika lokaler och objekt. Driftteknikern har ansvar för att sköta, underhålla och driva de fastighetstekniska systemen.

Det går att utbilda sig till drifttekniker direkt på gymnasiet, genom att läsa VVS- och fastighetsprogrammet. Även el- och energiprogrammet är lämpligt för att få rätt förkunskaper. Att också skaffa sig en eftergymnasial utbildning inom teknik är en bra merit och underlättar i jobbsökandet. Det kan också finnas bra utbildningar på Yrkeshögskolan. I många fall krävs det också B-körkort.

Yrket är varierat och självständigt. En drifttekniker behöver ofta ingå i team och arbeta i nära kontakt med kunder. Därför är det viktigt att ha bra kunskap i svenska språket både muntligt och skriftligt. Genom att vara serviceinriktad och hantera kunderna professionellt skapas ett bra kundbemötande. Det är också nödvändigt för en drifttekniker att vara strukturerad, kunna prioritera och ta initiativ samt att kunna besluta saker självständigt när det är ont om tid.

Att arbeta som drifttekniker innebär mycket problemlösning i olika situationer. När de boende spolar ner hushållspapper i toaletten i stället för toalettpapper orsakas stopp i reningsverken. Fastighetsskötaren kan därför behöva ge driftteknikern stöd i sitt arbete genom att informera de boende kring hur de kan använda toaletter och andra fastighetssystem på bästa sätt.

 
 

Fler artiklar om Okategoriserade