Stopp i avloppet

Alla har väl någon gång varit med om att det blir stopp i avloppet – man kanske står och diskar, ska tömma ut vattnet, och märker plötsligt att det inte rinner undan. Om man inte är så händig kan detta bli ett stort problem, som i värsta fall leder till att man får lägga ut pengar för att anlita en rörmokare. Det finns dock enkla sätt att lösa ett stopp i avloppet själv.tap-791172_960_720

Den första lösningen man kommer att tänka på är kanske att använda sig av någon form av propplösningsmedel. Dessa är dock mycket frätande och dessutom miljöfarliga, och löser oftast inte det bakomliggande problemet. Risken är istället att man skapar nya problem, eftersom pulvret kan lägga sig ovanpå stoppet och stelna, och förvärra hela situationen. Om du efter att ha använt propplösningsmedel utan effekt anlitar en rörmokare innebär det dessutom en risk för honom eller henne, då hen kan få skador på händerna från det frätande medlet. Detta är något som yrkesmänniskor i VVS-branschen råkar ut för varje vecka i sin yrkesroll. Innan man tar hjälp av sådana medel kan man därför prova att lösa problemet på ett annat sätt. Så länge proppen sitter precis under silen i hon, eller i vattenlåset, kan nämligen även en hemmafixare utan särskilda VVS-kunskaper skruva isär rören och göra rent proppen. Det enda man måste vara mycket noga med, för att undvika vattenskador och olyckor, är att stänga av vattnet till köksbänken. Något annat man kan prova innan man sätter igång och skruvar isär rör är att använda en vaskrensare.

Om man vet med sig att stoppet beror på fett, hår eller andra lätupplösliga saker kan propplösningsmedel ha viss effekt, men man behöver inte lägga ut pengar på att köpa ett frätande, giftigt medel i affären – istället kan man använda saker man redan har hemma, som är helt ofarliga för dig och naturen. För att lösa proppen blandar man salt och bikarbonat, som man häller i avloppet. Därefter häller man på ättika och låter det verka en stund. Det kommer att fräsa och bubbla, men det är bara koldioxid som uppstår. Därefter häller man på kokande vatten för att slå spiken i kistan för proppen.

För att undvika att stopp i avloppet uppstår i första taget kan man anlita en städfira för att hålla diskhon ren. Du hittar pålitliga städfirmor hos Qleano.

 

Taggar: ,

 

Fler artiklar om Okategoriserade