Lön som VVS-montör

Lön VVS 1Medellönen för en VVS-montör är 25.696 kronor då man är kring 30 år och har sju års arbetslivserfarenhet från yrket. Då har man motsvarande fem år utbildning inklusive arbetsplatsförlagd utbildning.

 

Lönar sig utbildning
Om man ställer VVS-montörens lön enligt ovan kan man fråga sig om det lönar sig med en längre utbildning. Särskilt då man jämför med att det räcker med en dags utbildning i att köra truck för att få ett arbete som ger en lön runt 25 100 kronor i månaden då man är i åldrarna 25 och 34 år. Så en endagsutbildning till truckförare kan nästan ge mer i lön än fem års utbildning till VVS-montör.
För det fall man enbart jämför krona för krona verkar det vara hugget som stucket. Då skulle man kunna säga att det lönar sig att ta den där endagsutbildningen och börja tjäna pengar direkt efter utbildningen till en schysst månadslön.

För det fall man jämför arbetsuppgifter får man med största säkerhet ett mer intressant arbete som VVS-montör då varje jobb ser annorlunda ut. Större variation, olika utmaningar och ny teknik och nya produkter och material gör förmodligen att den som arbetar som VVS-montör upplever en större tillfredsställelse i sitt jobb än vad en truckförare får i sitt jobb.

 

Löneutveckling
Löneutvecklingen är sannolikt betydligt bättre för VVS-montörer eftersom de arbetar inom ett brett fält i motsats till exempelvis truckföraren. Jobbar du fortfarande som VVS-montör är lönen då du är mellan 25 och 34 år i snitt 28 700 kronor. Vilket är mer än vad både lärare och kuratorer tjänar per månad.

Som certifierad VVS-montör kan man även starta eget företag, på så sätt får man mer kontroll över sin arbetsdag eftersom man planerar för varje uppdrag själv. Har man så en bra affärsmodell kan ens företag växa sig större och en dag behöver man kanske anställa egen personal.

 

Arbetsmarknaden
Arbetsmarknaden för VVS-montörer är god. Det kommer alltid behövas VVS-montörer det är då säkert.

 

Taggar: , , , , , , , ,