Installera nytt badkar

Att installera ett badkar på egen hand kan låta som ett jobbigt och lite läskigt projekt – ofta är man rädd för att det kan uppstå vattenskador eller andra problem om man skulle göra fel. Så länge man redan har avlopp och golvbrunn indraget, är det dock inga problem att installera ett badkar själv, och knappast några risker för vattenskada inblandade.

Helt själv bör man dock inte vara – man kommer nästan garanterat att behöva hjälp för att bära in badkaret och ställa det på plats. När man väl har kommit så långt är dock det jobbigaste av installationen redan avklarat. När man placerar badkaret måste man dock tänka på att blandaren måste vara tillgänglig från badkaret, och golvbrunnen måste vara så nära badkaret som möjligt.bathtub-902362_960_720

Nästa steg är att med hjälp av ett vattenpass kontrollera att badkaret står plant. Om det behövs kan du justera badkarets fötter genom att skruva på dem så att de blir kortare eller längre. Det enda du sedan behöver är ett avloppsrör i plast. Håll upp detta mellan golvbrunnen och badkarets bottenventil för att se hur långt det behöver vara, och kapa överskottet med en bågfil. Om du känner dig osäker kan du också mäta avståndet med hjälp av en tumstock, för att försäkra dig om att du får rätt längd. Det sista steget för installationen är att sticka ned avloppsrörets krökta ände i golvbrunnen, och fästa den kapade änden i bottenventilen. Efter detta kan du egentligen använda badkaret, men för estetikens skull brukar man också fästa gavelplåtar på den eller de sidor av badkaret som syns ut mot rummet.

Innan du kan sätta igång med installationen av badkaret måste du dock självkart ha hittat ett nytt badkar som du tycker om, och köpt det. Det gör du lättast på Byggmax.se, där det finns ett stort utbud av badkar för alla smaker. Det enda du ska tänka på när du köper ditt badkar är naturligtvis att det passar måtten för ditt badrum – det bör varken vara för stort (eftersom det inte får plats då) eller för litet (eftersom det är slöseri med plats att ha en decimeter till väggen som man inte kan utnyttja).

 

Taggar: , ,