Borra rätt i väggarna

Om du känner att ditt hus eller din lägenhet är i behov av att fräschas upp och förnyas behöver du inte ta till drastiska metoder. En så enkel åtgärd som att hänga upp några fina tavlor på väggarna kan göra stor skillnad. Om du till exempel vill ha en tavla av en nordisk designer hittar du ett stort utbud på Nordicdesigncollective.se. Men innan du sätter borren eller spiken i väggen är det viktigt för din säkerhet och byggnadens välmående att du borrar på rätt ställe och på rätt sätt.

Man drilling holes in wall

Man drilling holes in wall

Var i väggen du kan borra beror både på vilket material väggen är gjord av och placeringen av vattenledningar och elledningar i väggen. Om väggen du ska borra i är gjord av gips måste du till exempel ta hänsyn till var reglarna i väggen är placerade. För att vara säker på att väggen ska klara belastningen från upphängningen måste du nämligen borra i en av reglarna – det ger betydligt bättre fäste än bara gipsväggen. Borrar du i kakel tillkommer fler komplikationer, eftersom du även måste ta hänsyn till vilket material som finns under kaklet. Om kakelväggen befinner sig i ett våtrum kan du behöva ta hjälp av en VVS-montör eller en annan kvalificerad fackman, eftersom vissa försäkringsbolag kräver det för att skyddet från till exempel hemförsäkringen ska gälla.

Vad gäller placeringen av elledningar och vattenledningar säger det sig självt att det kan uppstå stora problem om man av misstag stöter på en av dem med borren – antingen orsakar man skada på sig själv i form av elektrisk chock, eller så orsakar man skada på byggnaden genom vattenläckage och fuktskador. För att undvika detta måste du med andra ord ta reda på var i väggen ledningarna befinner sig innan du börjar borra. Det kan du enkelt göra själv med hjälp av en väggdetektor. Detektorn känner av metall och elkablar i väggarna, vilket gör att du kan lokalisera både el- och vattenledningar. Dessutom kan detektorn känna av var reglarna sitter. Det gör den genom att mäta densiteten i väggen.

När du har bedömt väggens material och lokaliserat reglar och ledningar, är det fritt fram att sätta upp tavlor på väggarna!